Forsatt ryggont och läkarbesök

Jaha, detta blir ett till "gnäll" inlägg, fast jag försöker att vara positiv känner mig lite nere till och ifrån bara. Men det vägs ju upp av Yelverton där inne i synnerhet när den buffar och rumlar runt. Sen får jag ju vara tacksam för att det gått så bra hittills, för sen v.14 ungefär så har jag ju mått väldigt bra. Men detta kom så plötsligt från att må toppen de flesta dagar till att ha skitont bara sådär.

I onsdags morse vaknade jag med ryggvärk och bestämde mig då för att vara hemma från jobbet. Om inte annat för att få vila ut lite grann. Så i onsdag gick jag inte utanför dörren utan slöade hela dagen vilket ledde till att jag på kvällen kände mig superdeppad och inte ett dugg piggare. Ryggvärken hade dock blivit bättre och det var väl egentligen huvudsaken. I går när jag var ledig träffade jag Janina som ska ha sin plutt om 25 dagar (hon är i v.37, 10 veckor före mig så det är lätt att hålla reda på). Vi lunchade i Salem centrum och då kändes det bra, lite ont men ingen fara (det verkar som om lite ont i ryggen är det "normala" tillståndet för mig nu). Sen var det ju skoj att göra något också. Jo just det pratade med min BM i tisdags fm innan jag gick till jobbet och hon bokade en läkartid till mig på onsdag den 3/2. Detta var mest pga av de regelbundna sammandragningar som jag hade i måndags kväll. Har inte haft så många de senaste dygnen, kanske några om dagen men det är ju helt normalt. Däremot så trodde min BM att ryggvärken kan ha samband med sammandragningarna, så hon tyckte oavsett att jag skulle träffa en läkare. Nu känns det väldigt skönt att ha den där tiden även om det känns som om jag "tar resurser från bättre behövande", för på onsdag får jag chansen att prata lite med läkaren om min rygg. Kanske få en remiss till en sjukgymnast eller nått. Det som skulle vara toppen (men inte så troligt) det är att få gå ner i tid på jobbet. Kanske till 75% så att jag verkligen orkar när jag väl är där. I tisdags kväll när jag jobbade var det inte så skoj. Kände mig trött, magen spännde (inte direkta sammandragningar men ja jag vet inte) och ryggen värkte.  På vägen till bilen på kvällen kändes det som om det gjorde ont överallt. Hur som helst är det ju bättre nu men vi får se hur jag kommer att må efter helgen (jobbar långhelg) och sen 3 dagar dvs 6 dagar i rad. Men det ska jag och vår personalassistent på jobbet försöka lösa (pratade med henne idag) för 6 dagar i rad går ju bara inte nu. Orkar knappt med det i vanliga fall.

v.27: ryggont och sammandragningar

Oj vilken negativ klang rubriken hade, aja. Hur som helst så har jag haft ont i ryggen i 2 dagar nu och i går eftermiddag satte det i gång med en massa sammandragningar (en sammandragning är när livmodern spänner sig för att "träna" inför förlossningen, magen blir då hård som en boll). Sammandragningarna gör inte ont med det är lite obehagligt. Däremot gör min rygg ont, som F*n till och ifrån. I söndags em var det riktigt jobbigt, jag och Micke hade varit på ikea och på heron city och jag tror att skorna jag hade på mig inte var bra alls för ryggen. Fick superont, ursch! Det som känns lite jobbigt nu (och var jobbigt i går) är jobbet. Det är tungt att gå dit när man inte riktigt mår bra men inte har riktig anledning att stanna hemma heller. Väntar på att min BM Reneé ska ringa upp så får jag lite råd. Är faktiskt lite bekymrad och det brukar jag ju inte vara. Men nu ska jag sluta gnälla och prata om de trevliga sakerna istället.

Trotts sammandragningar och ryggont var Yelverton vild inne i magen i går (igen :)) fast denna gång var jag på jobbet. Min kollega Mickis lyckades till och med känna en spark när jag satt runt matbordet bredvid henne (sparkarna känns oftast tydligare när jag ligger på rygg). Det var väldigt skoj hon blev jätteglad och sken upp (hon älskar gravidmagar nämligen, vill bli BM precis som jag). Så rackarungen går det ingen nöd på verkar det som.

Micke kom  med ett nytt namnförslag i går också, ett som jag faktiskt också funderat på och det är Douglas. Dock heter ju Lindas grannes mops det, vilket är supergulligt men jag har alltid sagt att om jag skaffar en mops så ska den också heta det. Men hur som helst namnet är både fint och gulligt tycker jag. Kollade upp Douglas på svenskanamn.se och där står det att det är keltiskt (vilket jag verkligen gillar) och att det inte är med på topp 100 listan, vilket jag också tycker är väldigt bra. Vi vill inte att vår unge ska heta samma sak som 4 andra i sin klass. Men den 4/2 får vi se om det är en tänkbar Leonna eller Elvin/Douglas där inne för det är de namn som vi är inne på just nu. Sen kanske ungen kommer ut och inte passar till något av det men iaf. Den dagen, det problemet.


Hårda sparkar

Nu måste jag bara berätta en superhäftig grej. I tisdags kväll när vi lägger oss för att sova får Yelverton fnatt och får in ordentliga sparkar ungefär vid min naveln. Sparkarna är så hårda att magen "flyger upp" säkert 5 cm. Micke hinner se det också då jag utbrister "oj vad händer, jäklar" och lyfter på täcket. Men det bästa var att det inte var bara en spark utan flera stycken på rad som Micke fick chans att känna. Innan har han ju bara känt som små puffar men det här var andra grejer. Vi blev båda eld och lågor och jag hade svårt att hålla mig för skratt för att magen så såg rolig ut och det kändes så häftigt. Visst har jag ju också känt sparkar nu iaf en månads tid men det här var riktigt häftigt ojoj vad den kickade på när inne och vände på sig. Man skulle kunna tro att den dansade. Åh vår lilla vildning till unge, älskar den så otroligt mycket redan nu. Micke sa det också här om sistens "visst är det lite konstigt att man kan älska något så mycket som inte riktigt finns än" Precis på samma sätt som det här med graviditet kan föra ett par längre i från varandra så kan det också vara tvärt om. I början tyckte vi nog båda att det var lite kämpigt, det syntes ju inte och då tror jag att det i synnerhet är overkligt för mannen. Men nu när det är en kula och när vi båda kan känna Yelverton är det en helt annan sak. Man får en helt annan intimitet till varandra på något sätt. Vilket känns väldigt mysigt och det är så skoj att Micke får börja uppleva graviditeten lite mer också. Han var så glad när han känt de där sparkarna och skickade gulliga sms dagen efter. Micke har ju ibland lite svårt att uttrycka sina känslor men ibland får han verkligen till det :).

Här är magen och jag på Lindas examensfest i fredags (dvs v.25)

v.26: BM besök och flyttatankar

I går gick jag som sagt in i v.26. Hann inte skriva då eftersom jag jobbade dag och på kvällen var en fastighetsmäklare här och värderade vår lägenhet. För er som inte hört något om det så är vi ute efter nytt boende. Inte just nu men i sommar/höst och det tar ju sin lilla tid att hitta något osv. Antagligen blir det ett litet hus i Tullinge eller Tumba. Jag drömmer ju om att ha relativt stor tomt gärna med fruktträd, sen måste ju huset var mysigt gärna med en öppen spis eller två, och som sagt inte så stort. Sen ska det ju vara ett hus vi har råd med också såklart. Det är svårt det där med pengar egentligen, jag och Micke tjänar ju hyfsat bra båda två, fast jag är ändå underbetald med tanke på min utbildning (var bara tvungen att skriva det :P). MEN, vi gillar verkligen att shoppa. Kanske inte just kläder och sånt (men det också :P) men heminredning, DVD filmer, kökspryla mm. Sen är vi ofta ute och äter och går på bio (som numera är dyrt ju). Det blir skärpning nu, men som tur är så sparar vi pengar också. Att bero på det köpte vi i förra veckan en barnvagn (med pengar från vårat "bebiskonto") på rea. Det blev en svartröd Crescent Diva (som jag la ut bild på här om veckan). Den är super snygg och smidig att köra (dock inte så bra i snömodd men man kan inte få precis allt). Micke köpte också (för det var han som åkte till butiken och köpte vagnen) en jättefin åkpåse till i svart och röd med fleace i. Nu börjar det bli mer och mer verkligt att det ganska så snart kommer en lite parvel :P. Parveln som för övrigt är en pigg liten sak (det har jag ju nämt förut men iaf). Går kickade den loss rätt högt upp i magen, en bra bit över naveln. Jag har börjat vänja mig vid sparkarna nu fast på ett bra sätt och det är att jag inte tycker att det känns läskigt/obehagligt längre. Det tyckte jag faktiskt lite i början (det kan jag erkänna nu), nu är det i nio fall av tio bara helt fantastiskt och mysigt.

Sen har vi varit hos vår barnmorska Reneé idag. Allt såg jättebra ut. Det var skoj att komma dit igen med tanke på att sist jag var där var i v.12. Såhär såg mina provsvar ut:

  • Venöst Hb-värde (blodvärde): 128 (vilket är väldigt bra för att vara gravid)
  • Venöst b-glukos: 6.0 (icke fastevärde)
  • Blodtryck: 125/65 mmHg (jippie, lägre än förra gången)
  • SF-mått (livmoderns storlek): 23 cm (helt normalt och något under medelvärde för svenska kvinnor)
  • Barnets hjärtfrekvens: ca 130 slag/min (normalt är mellan 120-150)
  • Rent urinprov (alltså inget utslag för bakterier eller liknande)

Det var så mysigt att i synnerhet få höra Yelvertons hjärtslag. När Reneé skulle lyssna med dopplern så busade den där inne och ville inte ligga still. Hon sa "vilken liten buse". Jag är nästan helt säker på att den kommer att vara busig och obstinat när den har kommit ut också. Busunge! Sen är det SÅ skönt att jag inte längre är ett dugg stickrädd, det känns ju knappt när de tar prov (iof är jag lättstucken men ändå).

Ja nu får det vara slutsnackat för denna gång.

 


v.25: urinträngningar och ligamentsmärtor

V.25 (24+0) tänk av tiden går, det är faktiskt helt otroligt. Om ca 1 vecka ska jag till BM och mäta mage, lyssna på bebbens hjärtljud, ta blodvärde (hb) och lite annat. Det ska bli intressant i synnerhet de två först nämnda.

I helgen har jag och Micke haft mycket för oss: jag har klippt och färgat håret, vi har titta på vagn och bestämt oss för en Crescent Diva och varit på visning av två radhus (vi har bara tittat vi ska inte köpa). Här kommer två bilder på mitt nya hår (som jag bara måste visa upp :P). Jag ser ju dum ut som vanligt men håret är snyggt.
  

Jag är helnöjd då jag var så trött på mitt "tant page". Hade ju för tusan inte varit hos frissan sen i juli eller nått. Ojoj. Jag kan ju passa på att berätta att min frisör sa att det för det första är totalt ofarligt att färga håret under en graviditet och att myten om att det kan bli konstiga färger inte stämmer. Det man dock ska vara försiktig med är blekning av utväxt eller av hela håret. Det kan bli konstigt eftersom verkningstiderna inte stämmer på gravida. Så om någon gravid som är sugen på att piffa upp håret läser detta så är det inga problem enl min frisör Sanna.

Jaja nu till bebben. Ja det har väl inte hänt sådär extremt mycket sen jag skrev förra gången. Den växer såklart och lever sparkar runt där inne. Däremot så upplever jag att jag fått sämre flås (ganska stor skillnad mot ett par veckor sen), får urinträningar då och då och har ligamentsmärtor när jag går lite längre sträckor. Urinträngingarna tror jag dels beror på att jag kanske har en urinvägsinfektion (jag ska kolla med en urinsticka i dag på jobbet). Jag kanske bara kort skall förklara vad ligmentsmärtor är för er som inte hört talas om det. Utdrag från boken "Gravid, vecka för vecka": "Livmodern är fäst i två ligament, ett slags band som håller den på plats i bäckenet. Dessa ligament ska sträckas ut i takt med att livmodern växer, och vid den här tidpunkten kan det göra ganska ont (utdraget är från v.18)Det känns som en smärta i ljumsken eller i sidan. Smärtan kan komma plötsligt, ofta i samband med att man rör sig." Ja det är ganska obehagligt faktiskt känns lite som håll fast det inte sitter i magen utan mer i ljumskarna. Men dessa små krämpor är egentligen ingenting jämfört med ex foglossning. Så det är bara att inse faktum att man är lyckligt lottad.


3D ultraljud

Jippie i förrgår bokade jag tid för 3D ultraljud på tittut ultraljudsklinik inne i stan. Vi ska dit den 4/2 alltså när vi är i v.28. De rekomenderade nämligen att man skulle vara mellan v.25 och 28 för att kunna se bäst samt hela bebisen. Dock är denna upplevelse ganska kostsam men det får det vara värt. Vi får inte bara med oss bilder därifrån utan även en 30 min DVD med inspelning från undersökningen. Sen har Micke och jag även beslutat att vi då ska försöka få reda på om Yelverton är en liten pojk eller om den har snippa :P. Vi (mest jag) har kommit underfunn med att vi är för nyfiken för att vänta ända till den behagar komma ut. Men jag har då gått ca 2/3 av graviditeten utan att veta vad det är för något där inne (bortsett från en bebis då, såklart :P).

Att bero på förra bilden med uber putet så är det ju så att magen ser lite olika ut från dag till dag beroende på hur barnet ligger (och hur mycket och vad jag ätit, hehe). Sen syns det ju mer utan kläder. I början syns det ju enbart utan kläder och inget med kläder (ja möjligtvis att man såg lite fet ut då :P). Sen beror det ju på vad man har på sig också. Mammakläder har en (mysig) förmåga att få magen att komma fram lite.

I dag är jag ledig och har inte gjort så mycket annat än sovit. Jag har ju jobbar två nätter i rad nu och ställde om dygnet i går. Dagen efter att man ställt om brukar man vara supertrött vilket jag inte orkade med. Så därför sov jag till ca 11.30 i dag. SÅ skönt. Lite senare i dag ska jag träffa Janina. Helt sjukt att deras bebbe kommer om 6 veckor. Det ska bli så spännande. I och med detta börjar det sakta gå upp för mig att vår älskling också kommer om inte allt för lång tid. Vi håller på att längta ihjäl oss men "den som väntar på något gott" (hm,  deja vu undra om jag skrivit precis denna rad tidigare i bloggen).  

I helgen ska jag dels klippa, färga och slinga håret. Ja man kan det när man är gravid, dock kan håret reagera annorlunda på färgen, vi får se jag kanske får en väldigt lustig hårfärg. Men allt är bättre än nu, fy vad fult det är, ca 5 cm utväxt (ja jag ser den tydligt iaf) och nästintill "tantfrissyr" nej det håller inte. Efter klippningen ska vi titta på barnvagn. Jag kanske har nämt det förr men Crescent diva är en favorit som vi hoppas kunna få provköra mm i helgen. Den finns även i svart och rött vilket jag tycker är jättesnyggt. Har vi tur kan vi komma över en ny sådan för strax under 5000 kr (den brukar kosta 6500 kr). Vi får se vad det blir hittills har jag inte sett någon begagnad på blocket eller så, tyvärr. Bara för att vara lite små nördig så lägger jag upp en bild på den tänkte jag.

Avslutningsvis så kommer det lite bilder på magen. Det är ingen jätteskillnad från förra veckan direkt med iaf.

 


v.24: Vild bebis och arbetsnamn

Nytt år, nya händelser och beslut och också året jag blir mamma och Micke blir pappa. Vilket känns helt fantastiskt och underbart men lite nervöst såklart. Vi har passat på att handla lite bebiskläder på mellandagsrea:n, supermysigt. På annandagen köpte Micke sitt första bebisplagg, en vit mysdress till bebisen. Han såg så stolt ut när han betalade den i kassan. Supergulligt!

Sen är det då slut på julledigheten. Det har varit så skönt jag har enbart jobbar mellandagarna bortsett från de röda dagarna (dvs mån-ons). Det har varit så skönt att få sova ut lite och göra trevlig saker, såsom att titta på film och gå ut på vinterpromenad (var ute i 2 timmar i går på djurgården med Mickes päron). From i dag sätter det i gång igen dock ska jag jobba natt i natt vilket gör att jag om ca 1 timme ska försöka gå och sussa (vilket jag tror inte blir några problem :P).

Nu till det mest intressanta bebisen. Den har from i går den 3/1 2010 har den ett arbetsnamn, nämligen Yelverton. Jag köpte en bebistidning i går när vi har och handlade och där var det en lite parvel (kille då) som hette Yelverton. Vilket verkligen är ett gulligt namn men det känns lite "overkill" att döpa sin unge till det men det fungerar utmärkt som arbetsnamn till magen. Kanske slutar det med att det blir ett mellannamn, vem vet. Min kompis Camillas son Andy hette ju "Leffe" i magen och han heter det i mellannamn nu, lite roligt tycker jag. Angående namn så tycker vi att det är väldigt svårt. Vi har väl mer eller mindre "bestämt" oss för att Leonna är ett fint och bra nann om det skulle visa sig vara en tös. Killnamn är lite svårare, men Zack får jag nog glömma eftersom det tydligen förknippas med hundar :P (fast jag gillar det ändå haha). Däremot pratade vi igen om Elvin och det gillar vi båda två. Det ska ju vara ett namn som inte är fär ovanligt eller konstigt hehe tex Yelverton. Om någon hittar något ovanligt men fint namn så får vi gärna hojta till.

I går kväll hände en till häftig grej det var att jag och Micke låg och tittade på magen (jag låg på rygg) precis innan vi skulle somna. Det är nämligen så att Yelverton i princip alltid lever rövare då. Både jag och Micke såg magen röra sig när bebisen rörde/sparkade där inne. Inte så mycket men det syntes. Det var verkligen en upplevelse men det såg ju lite mysko ut, tänk bara hur knäppt det kommer se ut sen när den är ännu större. I går pratade vi också om hurvida vi ska fråga efter könet på ul som vi ska göra den 22/1. Vi är ju egentligen inte där för vår egen skull utan i forskningssyfte så just därför skulle jag tycka att det skulle kännas lite pinsamt att fråga vad barnet har mellan benen men jag är SÅÅÅ NYFIKEN! Samtidigt så spelar det ju ingen roll men aahhh det är så svårt at bestämma sig. Micke känner lite samma sak, han är inte lika ivrig som jag att få reda på om det är en tös eller pojk men han är nog rätt nyfiken han också.

Som jag har skrivit tidigare: jag måste börja skriva lite oftare ibland händer det så mycket på en vecka att vardera inlägg nästan blir en roman (hehe eller iaf en novel). Här nedan kommer ett par bilder som Micke tog i för ett par tre dagar sen (alltså i v.23), och för er som undrar: ja jag är naken och står i duschen men några intima detaljer tänker jag inte bjuda på iaf :P.

                


Här är en bild från v. 20 som jag tror inte kom med då så jag lägger upp den nu.


RSS 2.0