v.19 och nu börjar det blir lite mage

Nu i veckan har det varit några stycken på jobbet som sagt att "nu syns det faktiskt lite grann på dig". Ja tro det eller ej så börjar en liten kula dyka upp i "pyjamasen". Står jag upp, sitter ner eller ligger på sidan så syns det definitivt nu, även om jag inte är jättestor (men det är skönt). Däremot sjunker magen i hop rätt ordentligt när jag ligger på rygg tyvärr. Men lite syns då också kulan längst ner (det som är själva bebisen och livmodern) sticker upp som en boll när jag ligger på rygg. Jag läste i en bok i veckan att det även det dels syns nu för att livmodern pressar inälvorna uppåt i buken, men att även livmodern i sig börjar växa sig stor. Barnet är nu ca 20 cm långt. Men som jag nämt tidigare så har jag en bakåtlutande livmoder och det är väl därför det inte syns så mycket när jag ligger på rygg.

I ett antal dagars tid nu har jag även haft lite växtvärk (för mig gör det då ont i ryggen) Det är lite jobbigt ibland (har fått ta lite alvedon faktiskt) men mest så är det ju härligt i sig eftersom det betyder att den lille/lilla växer. Sen känner jag ju av bebben vid ungefär 4-5 tillfällen i veckan nu. Senast för ca 1.5 h sedan när jag satt i bilen efter att jag druckit lite julmust (de blir tydligen lite vilda av socker). Det känns inte så mycket men det känns på ett sätt som jag aldrig upplevt förrut, så mysigt och häftigt.

I dag har jag varit ledig och har ganska nyligen kommit hem från ett shoppningrunda med Janina (ni vet hon som ska ha barn i februari) i Skärholmen C. Vi hittade massa kul saker inte bara bebis grejer jag lovar :P. Även om jag faktiskt köpte en leoparddress från HM, supersöt! Men en sak som var extra skoj det var att jag hittade en ny fin BH och jag kunde ha den i 80C, jippie :). Jag kunde inte sluta le där i omklädningsrummet, det är så nice att bysten blir större (tycker jag om inte är direkt storbystad i vanliga fall).

Nej nu måste jag sluta vi ska ut och äta med Mickes jobb på Golden Hits!

Tiden rusar förbi, vad hände med v.17.

Det blev ju inget inlägg när jag gick in i v.17, är fortfarande i v.17 i två dagar till men iaf. Tiden går faktiskt väldigt fort. Just nu är jag i en sån där mellan period, jag ser inte påtagligt gravid ut med kläder på men man kan ana. Det ska bli så skönt när magen blir lite större så folk inte tror att jag bara är fet. I synnerhet i mina arbetskläder ser jag mest knubbig ut.

Jag kan ännu inte känna att bebisen sparkar men ibland känns det som om den flyttar på sig (en underlig känsla) ibland i samband med att jag byter läge men det kanske bara är livmodern som flyttar sig då. På mornarna innan jag varit uppe och kissat (urinblåsan lyfter upp livmodern) kan jag tydligt känna och se livmodern när jag ligger på rygg det är väldigt häftigt. Jag har ju sen ungefär v.14 känt att bebisen ligger på vänster sida och i söndags såg jag det tom (på morgonen alltså) jag låg på rygg och drog in magen och magen tippade åt höger, den var alltså större på vänstra sidan. Super mysigt att se att det jag kännt antagligen stämde. När jag inte är kissnödig så känns det som om livmodern slutar ca 3 cm nedanför naveln men jag börjar bli mer och mer säker på att den är bakåtlutad. Jag har ju fått höra det förut så det är säkert så. Så min nuvarande "gravidmage" är mest svullna tarmar dock är de mindre svullna nu än för ett par veckor sedan dvs att min mage inte har blivit större snarare mindre. Samtigt är det bra att den lutar bakåt för då bär man barnet längre in och blir inte lika stor och klumpig. Just nu är det trist bara eftersom jag vill ha den där runda hårda gravidkulan. Men den kommer nog att dröja i några veckor. Jag siktar på v.23 någonting (typ jul alltså) då vill jag ha en liten kalas kula som inte är mjuk som nu.

I fredags var vi på släktmiddag och jag trodde att folket visste men icke sa nicke. Jag fick bla vin i glasen även om jag ursäktade mig med att jag skulle köra hem. Jag hade fått låna en klänning av Elin att ha på mig, inte en gravid klänning men den är inte figursydd. Under klänning putade min mage fram lite grann men som sagt det kunde ju lika gärna vara fläsk. Däremot var mina bröst helt galna. Klänningen var lite urringad och jag hade på mig en av mina lite rymligare BH's men det hjälpte inte. Mina bröst tog över. Jag tyckte att det var lite pinsamt men Micke och min mor försäkrade mig om att det var snyggt. De är ju fortfarande inga jättebomber men med tanke på att de i vanliga fall är ganska diskreta så blev jag lite paff. Jag har ju sett att de blivit lite större och fylligare men i vanliga tröjor tänker jag inte så mycket på det. Bortsett från när Micke kallar i synnerhet det högra bröstet för "jättepatte"men det är framfört allt för att bröstvårtan har blivit stor som ett geléhallon. Hur som haver, Ok att mammas kusiner inte visste att jag väntar barn men min moster vet inte heller. Vi pratar inte så ofta hon och jag men jag tror att allt eftersom "ryktet" spred sig under kvällen (då mammas kusins fru lyckades lista ut eller om hon såg det på mig). Men när jag skulle säga hej då till min moster så sa hon ingenting hon väntade väl på att jag skulle göra det. Åh jobbigt läge jag kände mig lite dum, men med tanke på att hon inte har några barn själv så tycker jag inte att det är så självklart simpelt att berätta. Tänk att det ska vara så svårt Sabina.

Det blir ingen magbild nu utan en bild på mig och Mitte!


Matnojor och klumpen i magen!

Jag visste inte riktigt vad jag skulle kalla detta inlägg för så det blev som det blev. De senaste dagarna har jag haft lite cravings på frukt och i synnerhet bär. Kan äta nästan hur mycket som helst av det. Visseligen är det väl bra. Även om jag försökter att inte bli upprörd över att gå upp i vikt så är det såååå svårt. Propaganda finns ju runt om en hela tiden. Det känns som om alla gravida tränar och äter så nyttigt osv. Bläää! Hade ett samtal med min mor om saken senast i förrgår eller när det var. Hon kom med kloka ord som "det viktigaste är att du mår bra", "men lite viktuppgång är ju inte farligt försök att inte tänka så mycket på det". Detta kändes ju bra men sen ser man folk på familjeliv som håller på att avlida för att de gått upp 5 kg i v.15 (som jag då ungefär) för att det är så mycket osv. Jag ska nog sluta läsa den där tråden om vikt helt enkelt jag blir så less på mig själv att jag tar åt mig. Men sen är det ju så att min mage är i ett stadie nu där jag lika gärna skulle kunna vara lite småfet och inte gravid. Så ser det iaf ut när jag sitter ner eftersom livmodern pressar ut fläsket. För jag har bara gått upp ca 1 kg sen inskrivningen och då såg min mage inte alls så här fläskig ut när jag sitter ner. Dessutom är magen i synnerhet i sittande ställning fortfarande mjuk vilket gör att man känner sig tjock. Aja jag försöker hela tiden peppa mig själv med att det är bebisen som tycker ut allt (dels är det så iaf). Godis och sånt är det ju inga problem att avstå ifrån eftersom jag inte är sugen. Bullar däremot är värre fast det köper jag aldrig just därför. Åt dock en och annan bulle (läs flera) på Alvinas 1 års kalas i lördags. Elin hade bakat de godaste bullarna, mmmm mums! Jag kunde bara inte hålla mig. Jag tänkte lägga upp lite bilder från kalaset sen. Alvina är så söt så man kan inte låta bli. För det kanske blir lite långrandigt med bara bilder på min mage.

 I söndags var jag på hälsomässa med Linda och hittade massa fina saker. Köpte bla en vetevärmare, avslappningsmusik och sulor med vatten i till mina arbetsskor. Vattensulorna ska tydligen förebygga svullna ben och åderbråck, superbra eftersom stödstrumpor kliar som tusan och det vill jag inte ha på mig då.

Vad menar jag med klumpen i magen då. Nej det är inte en sån där orosklump som är jobbigt utan detta. Det som jag nog har skrivit om det förut men ibland känns det som om bebisen ligger på en viss sida i synnerhet vänstersida. Det känns som om jag har en lite degklump i magen. Supermysigt men det känns lite konstigt. Jag har inte känt av något bubbel i magen nu på ca 1 vecka (vet ju inte att det var bebben jag kände sist heller). Jag längtar verkligen tills jag kan känna sparkar och till Ultraljudet om 4 låååånga veckor.

Antar att ni hör från mig igen om två dagar då jag går in i v.17 :).

Nu har jag lagt upp bilder!

Som rubriken lyder nu finns det bilder på magen (mig och bebisen från v.12 och framåt).

v.16

Årets första snö faller utanför fönstret och i dag går jag in i v.16. Så här står det om v.16 i en av mina böcker som heter "gravid vecka för vecka": Barnet är ca 14 cm långt från huvud till fot och väger ca 100 gram. Livmodern är nu 2.5 gånger större än vad den var när du inte var gravid. Rörelserna hos barnet är fortfarande inte helt koodinerade eftersom nervsystemet fortfarande är under utveckling. Men fostret sprattlar runt i livmodern, vrider huvudet från sida till sida, rynkar pannan, öppnar och stänger munnen, knyter händerna och stoppar tummen i munnen lite då och då.

I morse när jag låg på rygg i sängen (var visseligen kissnödig) så kände jag livmodern väldigt tydligt. Jag tror att den slutar ca 3 cm under min navel. När man är kissnödig så lyfter urinblåsan upp livmodern lite grann det var nog därför jag kände den så tydligt. Micke kände också och han tyckte att det var mysigt. Jag har äntligen kommit på hur man lägger in bilder här så titta under v.13 så finns det en bild.

I går fick Micke sitt gesällbrev utdelat i blå hallen i stadshuset. Dessutom fick han en liten silvermedalj också (det bästa är stor silvermedalj) för yrkesskicklighet. Jag/vi var så stolta när vi såg honom ta emot den. Det som var lite extra skoj var att han var den enda av de 60 målarna som fick sitt gesällbrev den dagen som fick medalj.

Vägde mig i dag, hade gått upp lite mer än vad jag trott, å andra sidan har jag inte vägt mig sen ca v.12. Dessutom jag vet ju inte exakt vilken vikt jag startade på eftersom jag la på mig några kilo på semstern när pyret blev till. Hur som helst så har jag gått upp ca 6 kg, vilket inte är lite men inte så fasligt mycket heller. Jag har kunnat läsa mig till att det är fullt normalt att ha gått upp ca 5 kg i v.15. Så jag hoppas att vågen inte slutar på mer än + 15 kg. Men å andra sidan är detta ingen skönhetstävling. Jag kan inte låta bli att bli lite förbannand när man läser forumsinlägg på familjeliv.se (hänger mkt där som ni kanske vet) som lyder "är i v.16 och har gått upp 6 kg, det är så himla mycket. Hur får jag ett stopp på det här". MYCKET med 6 kg efter nästan halva gravidteten (Ok man brukar vanligtvis gå upp mer i slutet men iaf), är folk knäppa i huvudet eller? Jisses, det speglar ju bara hur samhället ser ut, att man ska vara så jäkla smal hela tiden tom när man väntar barn. Helt sinnessjukt ju och dessvärre blir man ju påverkad även om man inte vill. Det som är skönt iaf är att jag inte längre känner mig tjock. I början var det med handen på hjärtat lite jobbigt att se den "gamla" knubbmagen komma fram igen (som jag hade för ca 2 år sen) eftersom jag kämpat så hårt för att få bort den. Men eftersom min mage nu har börjat puta så känner jag mig inte knubbig längre utan gravid med lite hull (vilket man faktiskt får ha). Jag är inte alls så sugen på godis och sånt men jag unnar mig lite andra saker, tex en skiva vittbröd (mamma få inte slag nu :P) ibland, inte varje dag, för att jag tycker att det är såååå gott just nu. Hur som haver jag jagar inte kolhydrater längre men använder fortfarande i stor uttsträckning fullkornsprodukter eftersom jag är van vid det.

Ojoj vad långt detta blev och hälften handlar om vikt (lite sorligt kanske men,men). Huvudsaken är att lillbebisen mår bra vilket jag tror att den gör. Nu ska jag försöka mig på att lägga in en bild här. Det är en bild som visar hur stort barnet och livmodern är i v.16.

                     



RSS 2.0