29 december: Leona suger på napp

Ja ni läste rätt. Leona har sedan några dagar tillbaka börjat ta napp. Vi fick några gratisnappar från Bambino med en ring på (liknar sådana nappar som hon tidigare gillat att leka med). Själva nappen är väldigt liten och uppåtriktad och i latex. Den är dessutom väldigt mjuk. Med andra ord den skiljer sig ganska mycket från de nappar vi testat förut (och då har vi testat många). Hur som helst så har Leona bara nappen när hon ska sova och på den nivån ska vi hålla det. Jag har lite svårt för barn som springer runt med napp i munnen hela tiden. I synnerhet när de är lite större. Jag menar det blir ju så svårt att få dem att sluta med nappen sen när de är vana att ha den så ofta. Visst kan det vara svårt att få dem att sluta med napp när de ska sova också men jag kan ändå tycka att barn kan få ha napp när de ska sova även när de är 3-4 år men att springa runt med nappen i munnen på dagtid i den åldern tycker jag nog att man bör undvika. Dessutom har man svårt att höra vad barnet säger om hon/han har napp i munnen.

Jag är på ett sätt väldigt glad att Leona tar napp men jag kan också ångra att vi "lärde" henne det då det blir en grej till att vänja henne av vid sen, men å andra sidan de flesta barn har ju napp nuförtiden. Dessutom är hon bara 7 månader och har ett visst sugbehov vilket är helt normalt. Dessutom är det så skönt att ge henne nappen när hon är trött och skinkig och inte riktigt vill sova för då har hon lättare att komma till ro. Än så länge (peppar,peppar) har jag inte märkt att hon vaknar om hon tappar nappen och så hoppas jag att det förblir annars får vi nog "avnappifiera (eget ord) henne :P.

Ni läser som har barn, var är era tankar/erfarenheter som napp? Komentera gärna.

27 december: sammanfattning av julen 2010

Jaha då var julhelgen över. Både skönt och lite tråkigt. Leona har fått massa fina julklappar bland annat en läragåvagn från Brio, leksaker i olika former och massa fina kläder. Leona i sin tur (läs jag och Micke) gav en fotokalender till hennes mor och farföräldrar. Detta var mycket uppskattat och kalender blev faktiskt väldigt fin.

På julafton var vi hos Mickes föräldrar här i Tullinge. Det bjöds på massa god mat och såklart så fick Leona se sitt första avsnitt av Kalle Anka.



Juldagen firades hemma hos oss med mina pappa, hans fru Nina, min bror, mina två bonussystrar och Leonas "kusin" Demian.
Här har vi delar utav gänget

Som jag även nämde ovan så fick Leona en läragåvagn av sina mostrar. Det var både kul att köra den och åka i den. I synnerhet om morbror körde den.


Annandagjul firades hemma hos min mamma och hennes sambo i Upplands Väsby. Men tyvärr var kameran urladdad i går då det blev inga bilder. Men det var väldigt mysigt där också.

Efter denna fullspäckade julhelg är både vi och Leona (som sovit lite dåligt) rätt trötta men nu är vi båda lediga denna vecka och det är väldigt skönt. Dock ska Micke måla om i vårt varadagrum så vi kommer inte att kunna ligga på latsidan direkt. Men det är skönt att få ordning.

Att bero på mina senaste inlägg om Anna Wahlgrens sovmetod samt att Leona sov 12 h i sträck ja det var nog en tillfällighet. Nu under julhelgen har hon minsann vaknat och velat ha mat eller bara vaknat och varit lite ledsen under småtimmarna. Hon är inne i en ätperiod just nu så hon får välling vid ca 23 tiden igen och har vi tur klarar hon sig på det till kl 6-7 då hon vaknar för dagen. Men som sagt jag tror att hon kommer att kunna sova minst 8 h i sträck här framöver, hon är ju faktiskt bara 7.5 månad. Sen när det gäller AW så har jag tittat på lite videos om hennes metod och kommit fram till att jag gör inte precis som hon jag är nog lite försiktigare. Jag har alltså bara tagit lite inspiration av hennes metod genom att anamma detta som hon säger med att barnet ska känna sig trygg i sin säng. När Leona ska sova så buffar jag henne lite i baken och klappar/smeker henne på huvudet så att hon blir lugn och går då ut ur rummet medan hon är vaken så att hon får somna själv. Blir hon inte lugn utav detta inom några minuter är hon antingen hungrig eller inte trött. Hur som helst (som jag har skrivit tidigare) så somnar hon oftast utan att skrika eller gråta MEN hon somnar ändå själv. Om hon vakar på natten (och inte är hungrig) så somnar hon oftast om helt själv utan att vi behöver göra någonting eller så blir det bara lite buff i baken och så somnar hon om. När jag buffar henne så trycker jag inte ner henne så hårt som AW föreslår utan är hon trött så behövs inte det och är hon inte trött så är det ju ingen idé att försöka få henne att sova eller hur?

Hur som helst så har vi en väldigt snäll och trygg liten dotter vilket är helt fantastiskt och jag är så otroligt glad över att vara hennes mamma. Hennes pappa är också väldigt glad över sin underbara lilla tjej.

God fortsättning alla trogna blogg läsare (ni är ca 10-15 st)!


23 december: mys i badet

Åh 23 december är så mysigt, dagen innan julafton och en massa julmys. I kväll har vi bland annat slagit in de sista paketen, kokat knäck och sen så har jag och Leona fått oss ett julbad. Micke tog lite härliga bilder. Här är några av dem.

Leona står själv mot badkarskanten





Lite lika är vi, eller hur?


Så härligt att Micke precis lyckades fånga detta på bild. Leona ger mig ett sånt där leende så att man bara smälter inombord. Älskade unge!


Det blir inte mycket text i detta inlägg för nu ska jag gå och sova. God natt och GOD JUL!

22 december: Julmys med min underbara dotter.

I dag har jag och lilltjejen julmyst här hemma. Vi (läs jag) har bakat och lyssnat på julmusik. Leona har roat sig med att röja runt i köket och klättra på allt som går att klättra på. För klättra ja det är hennes nya intresse. Hon reser sig också upp till stående genom att ta ta i tex handtaget på ugnen. Två mornar i rad nu har jag hittat henne stående i spjälsängen när jag kommer in i hennes rum. När hon står där och får syn på mig blir hon superglad.

Så här såg det ut i förmiddags hemma hos oss. 


Sen har Leonisen också (i två nätter i rad) sovit 11-12 h utan att äta något. Hon börjar bli så stor vår lilla tjej, jag kan inte förstå att det är sant. Framför allt så har de senaste 2 månaderna bara rusat förbi.

Här har vi henne för två dagar sen när hon sitter på sin filt och leker. Men det gör hon bara korta stunder för hon gillar som sagt inte att sitta still nu mera.

20 december: Ingen nattmat längre och Anna Wahlgrens metod

I går på fjärde advent var vi hemma hos min lillebrors flickvän Anna på fika. Hon och min bror bor båda två i Uppsala. Vi tvivlade på om vi skulle komma dit i snöovädret men det gick faktiskt ganska bra. Vi kom "bara" dryga halvtimmen för sent. Efter detta var det middag hos Pia och Thomas i Märsta. Mycket mysig dag med andra ord.

Jag har funderat hela helgen på om det inte är dags för Leona att sluta med sitt nattmål snart. Hon får välling vid ca 23 tiden och sen välling vid ca 7.30 igen. Jag har nämligen lagt märke till att hon inte är så hungrig där på morgonen även fast det gått ett antal timmar sen hon åt senast. Så i går testade vi. Vi gav henne en stor portion välling (i hennes värld är det ungefär 180 ml) vid 19.30 och sen så åt hon inte förrän kl.6 i morse. Det är inte dåligt det, 10.5 h. Det är verkligen rekord. Bara för drygt 2 månader sen (om jag minns rätt) så vaknade hon med 2-3 h mellanrum och skulle ha mat, å andra sidan så var hon för liten för välling då så då var det ju bara bröstmjölk. Det är ju det som är det svåra med att amma länge tycker jag, att mjölken inte mättar ordentligt i synnerhet inte när barnet börjar bli lite större. De första 3-4 månaderna går det ju bra (fast visst de flesta barn vaknar och ska vakna och äta på natten då) men sen när de börjar äta lite mat och bli större och större då blir det svårt att mätta med enbart bröstmjölk. I alla fall när de är 5 månader och uppåt och när de blir 6 månader och har börjat äta ordentligt med mat så blir ju bröstmjölken bara som ett litet mellis. Jag saknar amningen ibland men tycker samtidigt att det är skönt att jag har slutat för som jag precis sa det blir bara små mellis och ibland var det väldigt svårt att synka efter den övriga maten Leona äter. Så det var väl dags att sluta och det är väldigt skönt att slippa fula amingsbh:ar och bitmärken i bröstvårtorna (AJ).

Sen har jag varit ute och läst lite på nätet om Anna Wahlgren, ni vet hon som skrivit Barnaboken. Hon pratar bland annat om hur man ska få sitt barn att sova hela natten. Hennes metod är mycket omdisskuterad och jag kan inte säga att jag är speciellt påläst då jag bara läst lite av det som står på hennes hemsida och inte själva boken. Men jag tycker att hon är väldigt vettig. Att vissa människor säger att hennes metod är barnmisshandel förstår jag inte. Men jag har även gjort som jag brukar, jag har bara låtit mig inspireras av hennes ideér.

Leona har ju sen hon var runt 4 månader sovit i sin egen säng större delen av natten och hon är trygg med det. Ibland ligger hon och små skriker eller gnyr innan hon somnar. Gnyr hon lite det gör inte så mycket men är hon ledsen är ju alltid jobbigt att lyssna på även om det oftast handlar om några minuter bara. Men sen jag läst om det Anna Wahlgren skriver om att föräldrarna ska lära barnet att känna sig trygg i sin egen säng och inte "rädda det från faran" genom att ta upp det när det skriker men heller inte överge det i sängen så gick det upp ett ljus för mig. Anna pratar om det här med buffning som alltså går ut på att man lägger barnet på mage (de minsta får man ha andningslarm till vilket inte behövs till Leona då hon är "för stor" för det nu) med raka ben och armarna ska barnet ha uppåt. En hand lägger man på ryggen på barnet och med den andra handen buffar man barnet i rumpan nerifrån rumpan och uppåt mot ryggen. Precis innan barnet somnar ska man sluta med buffandet och säga en godnatt ramsa. Vi säger "god natt Leona sov så gott" denna ramsa blir sen ett tecken som barnet förknippar med insomningen och när de vaknar och är ledsen så ska man först bara gå in och upprepa ramsan. Det sist nämda har jag inte behövt göra sen vi började med detta för typ 3 dagar sen. Jag tror att detta är svårare om man har ett barn som inte gillar sin säng och som är van att sova hos föräldrarna. Leona är ju redan vant sig av vid detta så hon accepterade detta extremt bra redan från första gången. Dessutom gillar hon att sova på mage (vilket Wahlgren de flesta bebisar gör). Det som är så bra med detta är att Leona i princip somnar varenda gång utan att gråta och jag brukar bara behöva buffa i kanske ett par minuter (man ska buffa tills barnet är lugnt och avslappnat men inte sovandes). Tanken är ju att Leona ska kunna somna själv majorieten av gångerna utan att gråta. Walhgren tar också upp det här med 5 minuters metoden som hon är STARKT emot och efter att ha läst hennes argument emot den så håller jag verkligen med. Vi har ju använt oss lite av den tidigare och med Leona så har det ju fungerat hyfsat bra ändå MEN vi har aldrig låtit henne ligga och skrika i ner än 5-10 min totalt sett och inget panikskrik heller. Enligt denna metod så ska man låta barnet skrika tills det somnar (om jag förstått rätt) men titta till barnet var 5:e minut. Vi har alltså inte gjort så utan efter ca 5 min, har vi antingen tagit upp Leona då eller fungerat över om hon är hungrig eller så. Lyckligtvis så skriker hon sällan så länge som 5 min innan hon ska sova, utan oftast bara gnyr hon lite i några minuter.

Ojoj nu måste jag ta och avrunda detta, det är ingen som kommer att orka läsa detta annars. Utom jag jag själv då så klart. Hur som helst jag rekomenderar verkligen andra mammor att ta del av Anna Walhgrens tankar för hon har mycket bra att säga.

16 december: Leona är sjuk och jag är tröööötttt

Jaha, jag och Leona är sjuka. Det är inte så farligt med någon av oss men det är rätt jobbigt ändå. Jag har ont i halsen och känner mig sådär tung i kroppen. Leona som i vanliga fall brukar vara så otroligt snäll och kan leka själv på golvet är nu rätt så gnällig och tappar tålamodet för ingenting. Det gör i och för sig jag också. Innan jag i går konstaterade att Leona hade lite feber (37.9) så undrade jag vad som hade hänt med min solstråle, ok hon har varit ganska så hostig och i går kväll började hon snora också. Till den fina blandning så har hon sovit uruselt i 3 nätter vilket i sin tur lett till att jag och Micke också är väldigt trötta. I natt dock så sov hon bra, dessutom så sov hon själv i sitt rum för första gången. Hon sov utan att vakna (vad jag vet) från kl. 19.30-23, var vaken en timme och sov sen från kl.24-05, sen somnade hon om och sov till 6.30 för att då äta en flaska välling och somna om (efter ca 30 min busande) i vår säng hos mig och sova till 8.30. Detta är en riktigt bra natt med våra mått mätt. De tre föregående nätterna har hon vaknat varannan timme och varit ledsen, antagligen har hon inte mått bra. Tacka gud för Alvedon suppar. Efter att hon fått en sådan går det i alla fall att leka en liten stund själv och hennes feber går ner. Dock är Alvedon suppar i princip verkningslösa på vuxna (visar forskning) men på småbarn verkar det funka. Jag tror dock mer på en flytande Alvedonen men jag tror att Leona är lite lite för det än så länge.

Ojoj vad jag är trött, trotts att jag fick sova i natt så känner jag mig ändå helt bombad men då ligger jag minus i sömn också sen jag ställde om från nattarbete som jag ängnade mig åt hela helgen. Det var verkligen skoj att vara tillbaka på jobbet även om jag var rätt vimsig de första passen. De två sista passen blev det bättre. Det var lite pinsamt att inför kollegor vara så hönsig men förhoppningvis så förstod dem mig.

Leona är också trött just nu är hon inne på sin andra tupplur för dagen (vilket är mycket med tanke på att klockan inte är så mycket och att hon sov bra i natt) men det är ju så när man är sjuk. Lilltjejen är så underlig för hon vägrar att somna i min famn tex hon somnar bara i sin säng, vagnen eller bilbarnstolen. Försöker jag vyssa henne i famen spjärnar hon bara emot och tycker att jag är jobbig (hehe som sin far när han tycker att jag klänger för mycket). Men däremot så somnar hon förjämnan på Mickis och sin farmor utan problem. Visst det är skönt att hon tycker om sin säng så mycket och att jag slippar vagga runt med henne men jag vill kunna göra det ibland för det är mysigt. Victor, ni vet Leonas kompis, är världens mysbebis. Det är så mysigt att hålla i honom dels för att han är rund och go och för att ha liksom gossar in sig. Han och Leona är som dag och natt men jag hoppas att de i framtiden i alla fall kommer att kunna ha skoj i hop. För jag och Victors mamma Silvia, vi har trevligt ihop och pratar och pratar och pratar och pratar :). Nu sover lilltjejen efter ca 5 minuters bufflande och lite pipande i sängen. Jag skulle också vilja sova men jag sov tidigare när hon sov och jag tror att jag bara bli tröttare av en till tupplur.

Ojoj vilket ordbajsande, tur att jag skriver den här bloggen mestadels för mig egen och Leonas skulle (för att det är skoj att läsa i framtiden). Men ni som följer oss här ni vet ju att jag gillar att prata (skriva).

14 december: saknar amningen och Leona i utvecklingsfas

I dag har jag varit lite trött då jag ställde om från natt i går och fått sova dåligt i natt då Leona varit vaken och gnällt en hel del. Det gjorde hon föregående natt också men då jobbade jag så det var Micke som fick ta hand om det. Jag vet inte vad det är med henne men just nu är hon ganska så gnällig och lite klängig. Att hon vill vara nära gör mig inte så mycket då hon inte är så gosig i vanliga fall så jag tycker nog egentligen att det är rätt mysigt. Det är bara det att hon inte vill sitta still i famnen. Hon vill prompt upp i knät eller famnen på en men sen vill hon inte riktigt sitta still där. Hon blir väldigt sur om man inte hittar på något skoj omgående när hon kryper upp hos en. Så här gör hon när hon vill upp i knät.

Men jag tror att det har hänt/händer mycket i henne liv just nu. Jag har ju börjat jobba lite grann (lite saknar hon mig nog även om hon avgudar sin pappa), jag har slutat amma (hon fick tutte för sista gången i går morse och nu verkar det som om det i princip har sinat helt) och hon är lite förkyld (hostig). Sen är det si sådär med ätandet, Leona gillar ju mat men det finns så mycket roligare saker att göra än att sitta still och äta.

Som sagt nu verkar det som om mjölken i mitt högra bröst också sinat då jag bestämde mig föar några dagar sedan att sluta amma. Dock saknar jag det, ganska mycket i alla fall på kvällarna och mornarna. Visst jag hade kunnat fortsätta amma men vissa dagar var Leona inte alls intresserad av att ligga vid bröstet och lite då och då hamnade amningen i ofas med de övriga målen mat under dagen. Detta ledde till att jag fick hålla på och pumpa, något som jag verkligen ledsnat på. På dagarna var det OK att pumpa men på kvällarna när man är trött och vill sova är det inte alls skoj att behöva sitta där med den där pumpen. Nej pumpandet är jag väldigt glad att jag slipper. Men amningen saknar jag men det blir förhoppningsvis fler barn och mer amning i framtiden. Blir nästan barn lite lugnare och mer kontakttröstande kan jag tänka mig att jag kommer att amma längre. Leona är ju inte riktigt så. Precis som sin pappa så är hon ingen gossegris direkt :) utan vill själv välja när det ska gossas och för mycket gos gör henne uttråkad.

Nej nu håller hon på och river julpyntet så jag måste sluta.

11 december: nu är systemet i gång igen

Jag fick tillbaka min mens i förrgår precis innan jag skulle gå till jobbet (perfekt tajming). Trotts att det i sig inte alls är skoj att ha mens så blev jag ändå glad att "systemet är i gång igen". Jag har inga planer på att ta några hormonella preventivmedel framöver heller (inte innan nästa barn i alla fall). P-piller har man ju ätit så länge och det känns skönt att bara låta kroppen ha sin gång. MEN detta betyder inte att vi redan plannerar ett till barn, nej det får vänta. Även om jag är ganska sugen nu när tre av mina vänner och bekanta är gravida och ska ha barn i april resp maj. Sen är det två av mina kollegor som är gravida också. Jag älskar verkligen gravidmagar det har jag i och för sig gjort länge men jag tycker nästan att det är ännu finare nu. Jag tyckte ju att det var så otroligt mysigt att vara gravid.

Att bero på amning så håller min mjölk på att sina, ganska fort faktiskt. Men även om jag har lite separationsångest så går det faktiskt relativt bra. Leona är inte alls speciellt intresserad längre och sen blir hon inte mätt på den lilla mängd mjölk jag har. Dessutom är det hopplöst att försöka amma henne på dagtid om vi inte är hemma och det är helt tyst i rummet. Händer det något vill hon inte ligga vid mitt bröst och häcka utan titta på allt som händer. Det är ju det som är så bra med flaska, att hon kan titta på saker och ting samtidigt som hon äter. I och för sig äter hon inte så mycket på flaska det blir bara vällingen, annars äter hon mat. Hon har blivit så stor nu, vår lilla tjej.

Jag har inte varit inne och läst på min gravidblogg på länge så jag tänkte passa på att göra det nu.

10 december: jobb och allmänt fullt upp

Vår stationära dator har gått sönder så vi har varit utan internet i ca en veckas tid innan dess har det inte funnits tid att blogga, vi har haft fullt upp. Som jag skrev i förra inlägget så har vi gjort en ny bekantskap med Therese och hennes son Albin. Dock har vi inte hunnit träffa dem sen dess men därmot så träffar vi ju Silvia och Victor minst en gång i veckan vilket är väldigt trevligt.

Jag vaknade för snart 3 timmar sen då jag har jobbat natt och ska jobba 3 nätter till nu i sträck. Det blir fullt ös men jag gillar det. Det är så skoj att vara tillbaka på jobbet även om jag saknar Leona grymt mycket när jag är borta. Men då blir det desto roligare när jag kommer hem. I dag när jag klev upp ur sängen hittade jag min två älsklingar i badkaret. Leona älskar att bada och hon blev om möjligt ännu gladare när hon fick syn på mig.

På nätterna på jobbet så har jag inte pumpat bröstet något (ni läste rätt bröstet). Jag har nämligen bara mjölk i mitt högra bröst som läget är nu. Det vänsta har sinat men det har varit på G länge. Jag har sedan Leona var 2-3 månader kanske alltid haft mer mjölk i det högra bröstet. Nu börjar jag dock känna mig ganska färdig med ammandet. Dock så har jag lite separationsångest eftersom det är SÅ mysigt på kvällarna och visst jag kan kanske fortsätta kvällsamma men det blir så otroligt lite mjölk då så jag måste ju i alla fall ge henne välling också. Det känns som det i nuläget är så att jag ammar Leona för min skull för att jag tycker om det så mycket. Hon älskar sina puréer och sina vällingflaskor så jag tror inte alls att hon skulle bry sig om jag slutade amma. Dessutom har hon ju hunnit bli 7 månader nu stora tjejen. Tiden har gått SÅ fort, det är helt otroligt. Min lilla tjej kryper nu runt här hemma (ålar sig fram kanske det mer är) hon börjar kunna klättra upp på saker och ting och har nästan börjat jollra fram små ord. För ca en vecka sen sa hon "paaaappppaaaa paaaaapppppaaa" Micke blev så klart överlycklig. Hon förstår ju inte vad hon säger utan härmar oss. Det som hon mest säger är "daaaddddaaaa".

Då vi äntligen fått i gång internet på den bärbara datorn så jag har hållt på och fixat med årets julkort. Jag hade lite svårt att välja vilket kort jag skulle ta. Det blev ett antal fina kort. Här är ett av dem (som inte är på julkortet)


Tomteklänningen är från Ellos och vi är supernöjda. Vad tycker ni om lilla tomtenissan?


RSS 2.0